مانیتورینگ شبکه به زبان ساده یعنی راه اندازی سیستمی که به صورت همیشگی شبکه کامپیوتری سازمان رو نظارت کنه و مواردی که دچار مشکل هستند یا باعث کندی عملکرد شبکه شدن رو شناسایی کنه.
نکته مهم و جذاب در مانیتورینگ شبکه اینه که در صورت بروز قطعی یا هر مشکلی در شبکه سیستم خودکار مانیتورینگ مدیران شبکه رو با خبر میکنه.
اگر به صورت آکادمیک بخواهیم مانیتورینگ شبکه رو تعریف کنیم مانیتورینگ شبکه به سخت افزار یا نرم افزاری گفته میشه که به طور دائم و مستمر بر شبکه و داده های عبوری از شبکه نظارت داره.
چرا سازمان ها باید سیستم مانیتورینگ شبکه داشته باشند؟
مزیت اصلی راه اندازی مانیتورینگ شبکه اینکه تیم های فناوری اطلاعات در هر سازمانی به سرعت مشکلات شبکه سازمان رو کشف و برطرف کنند.
بیشتر راهکار های مانیتورینگ شبکه شامل نظارت لحظهبهلحظه روی شبکه است تا مشکلات شبکه با سرعت بیشتری شناسایی بشن.
زمان حیاتی در شبکه
زمان به وجود آمدن یک مشکل در شبکه تا لحظهای که این مشکل باعث اختلال در عملکرد شبکه سازمان بشه یک بازه زمانی حیاتی به حساب می آید.
با استفاده از مانیتورینگ شبکه که میتونی این بازه زمانی رو در کنترل داشته باشیم.
بررسی داده ها
باتوجه به راهکار مانیتورینگ شبکه که مدیر شبکه برای سازمان در نظر میگیره ممکنه داده ها مستقیم در حین عبور از شبکه نمونه برداری بشن یا از دادههای ذخیره شده در هر نود از شبکه استفاده بشه.
در نرم افزارهای مانیتورینگ شبکه معمولاً داده ها پس از تفسیر به صورت خلاصه در یک داشبورد نمایش داده میشن تا مدیر شبکه بتونه عملکرد شبکه تحت مدیریت خودشو به صورت تصویری تحت نظر داشته باشه.
در صورتی که برنامه مانیتورینگ شبکه هر مشکل یا نشانه ای از خرابی و اخلال در شبکه و شناسایی بکنه هشداری برای تیم فناوری اطلاعات سازمان ارسال میشه تا تیم فناوری اطلاعات به سرعت بهطور وارد عمل بشه و تصمیمات درستی بگیره و مشکل رو برطرف کنه.
از کاهی کوهی ساخته می شود
خیلی وقتها ایرادهای جزئی در شبکه وجود دارن که مدیر شبکه از اونا بیخبره غافل از اینکه این ایرادهای جزئی میتونن تبدیل باعث مشکلات بزرگتری در آینده بسیار نزدیک برای سازمان بشن.
یکی از کارهایی که مانیتورینگ انجام میده بهبود وضعیت امنیت شبکه شماست.
منابع مشکوک داده:
بدافزارها و باج افزار ها یکی از رایج ترین علل بروز مشکلات عملکردی در شبکه هستن.
بد افزار ها با پنهان شدن از فایروال ها و سیستم های امنیتی از سوراخ های شبکه عبور و از منابع شما سوء استفاده کنند.
این در حالیه که اغلب ابزارهای مانیتورینگ شبکه امکان جستجوی مصرف منابع مشکوک و پیشگیری از رفتارهای مشکوک رو به مدیر شبکه میدن.
انتخاب راهکار مانیتورینگ شبکه:
تعداد زیادی از نرم افزارها و ابزارهای مانیتورینگ شبکه تولید شده. بعنوان مدیر شبکه با توجه به شرایط محیطی و بودجه سازمان باید یکی از راهکارهای مانیتورینگ شبکه را در سازمان پیاده سازی کنی.
فاکتورهایی که در انتخاب نوع راهکار مانیتورینگ شبکه اهمیت دارن:
- میزان بودجه
- اندازه تیم شبکه سازمان
- پیکربندی شبکه
- منابع
- وسعت تبادل اطلاعات در شبکه
بهترین ابزارهای مانیتورینگ شبکه:
در ادامه لیستی از ابزارهای نرم افزاری مانیتورینگ شبکه در دنیا را به شما معرفی می کنیم.
- SolarWinds
- Zabbix
- Nagios Core
- Icinga
- Datadog
ابزارهای مانیتورینگ سولارویندز (SolarWinds) و زبیکس(Zabbix) عکس از محبوب ترین نرم افزارهای مانیتورینگ شبکه در ایران هستند.
اگه سازمان شما هرچه سریعتر نیازمند راه اندازی سیستم اتوماتیک مانیتورینگ هست، اینجا کلیک کنید.